Uporabniške nastavitve

Trenutna kategorija: Medicina

Preusmerjeni boste na drugi stran z izbrano kategorijo.

Pojdi na:
Odjava
Nastavitve iskanja
Oblike vsebin Področja
Vse objave Strokovni članki Video vsebine Vsebine za bolnike Uporabna orodja Arhiv novic
Uporabniške nastavitve

Trenutna kategorija: Medicina

Preusmerjeni boste na drugi stran z izbrano kategorijo.

Pojdi na:
Farmacija Veterina
Odjava
Kardiologija

Poenostavitev zdravljenja s kombinirano tableto Roxiper® je priložnost za izboljšanje urejenosti krvnega tlaka in holesterola

Pogostost komorbidnosti se je v zadnjih desetletjih povečala; delež tistih, ki imajo pet ali več sočasnih bolezni, se je v letih od 2000 do 2014 povečal za štirikrat. Zaradi tega se povečuje tudi potreba po sočasnem zdravljenju več bolezni, kar za bolnike pomeni zahtevnejši režim zdravljenja.

METODE

V prospektivni neintervencijski opazovalni raziskavi smo pri bolnikih z arterijsko hipertenzijo in hiperlipidemijo štiri mesece spremljali klinično učinkovitost in varnost zdravljenja s kombiniranim zdravilom z rosuvastatinom, perindoprilom in indapamidom. Vključili smo 530 polnoletnih bolnikov z arterijsko hipertenzijo in hiperlipidemijo. Statistično značilnost smo določili pri p<0,05. Uporabili smo 95-% intervale zaupanja.

REZULTATI

V raziskavi Optimus smo ugotovili, da je uvedba kombiniranega zdravila z rosuvastatinom, perindoprilom in indapamidom znižala krvni tlak in holesterol pri bolnikih, ki so se sočasno zdravili zaradi arterijske hipertenzije in hiperlipidemije. V štirih mesecih se je povprečni krvni tlak s 155,3 ± 18,4/89,5 ± 11,1mmHg znižal na 135,6 ± 12,8/80,9 ± 8,2 mmHg, kar je bilo statistično značilno in klinično pomembno. Ciljni krvni tlak je doseglo približno 60% bolnikov. To pomeni izboljšanje urejenosti krvnega tlaka pri več kot 40% bolnikov, saj je bilo ob vključitvi takih z urejenim krvnim tlakom samo 17,8 %.

Tudi znižanja povprečnih vrednosti skupnega holesterola za 1,4mmol/l (20,3 %), holesterola v lipoproteinih nizke gostote za 1,21mmol/l (25,4%) in trigliceridov za 0,44mmol/l (13,6%) so bila statistično značilna in klinično pomembna.

Delež bolnikov, ki so zdravila za arterijsko hipertenzijo in hiperlipidemijo vsak dan redno jemali, je bil pri predhodnih zdravljenih le 36,8 %, po uvedbi kombiniranega zdravila z rosuvastatinom, perindoprilom in indapamidom pa se je pomembno povečal na 67,1 %.

RAZPRAVA

Poenostavitev zdravljenja je priložnost za izboljšanje urejenosti krvnega tlaka in holesterola pri bolnikih v Sloveniji, saj je nedavna raziskava pokazala, da skoraj polovica bolnikov kljub sočasnemu zdravljenju arterijske hipertenzije in hiperlipidemije pri nobenem ne dosega ciljne vrednosti.

Rezultati raziskave OPTIMUS so bili objavljeni v reviji Medicinski razgledi.

Vir: Kravos A., Barbič-Žagar B. Rezultati raziskave Optimus: Spremljanje učinkovitosti zdravljenja s kombiniranim zdravilom z rosuvastatinom, perindoprilom in indapamidom pri sočasnem zdravljenju arterijske hipertenzije in hiperlipidemije v klinični praksi. Med Razgl. 2023; 62 (2): 125–37

Raziskava OPTIMUS

Prenesite